u039Du0395u039F.jpg

School Image

16

 

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της σχολικής βίας.

O σχολικός εκφοβισμός (bullying) και γενικότερα η ενδοσχολική βία είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που αγγίζει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων της σχολικής βίας και εκφοβισμού στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις την Τετάρτη 6 Μαρτίου:

1.Εκπρόσωποι  από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ι. ΠΜεσολογγίου ενημέρωσαν τους μαθητές για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Συγκεκριμένα η κ. Δήμητρα Παπασπύρουφιλόλογος  εξήγησε λεπτομερώς στους μαθητές τι είναι εκφοβισμός. Μίλησε για τους εμπλεκόμενους φορείς, τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοσχολικής βίας και παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων στο σχολικό εκφοβισμό. Τέλος, αναφέρθηκε σε ενδείξεις που πιθανόν υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα εκβιασμού.

Εν συνεχεία ο ψυχολόγος κ. Παναγιώτης Τζιμώτας παρουσίασε τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού για τα «θύματα» , τους «θύτες» αλλά και τους παρατηρητές. Οι τελευταίοι ,εάν δεν αντιδράσουν,  αναπτύσσουν αισθήματα ανοχής σε τέτοια φαινόμενα και μελλοντικά είθισται να υποτάσσονται στους ισχυρούς. Σημειώθηκε ακόμη ότι εκείνος που φοβάται περισσότερο είναι ο θύτης καθώς έχει μειωμένες δεξιότητες και νιώθει την ανάγκη να υποτιμά τους άλλους. Καθοδηγείται από τους άλλους και όχι από πραγματική δύναμη.

Τέλος, η κ. Φωτεινή Κοντογιάννη, Κοινωνική Λειτουργός, αναφέρθηκε σε πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου όπως είναι η ενθάρρυνση των μαθητών να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, η καλλιέργεια σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους συμμαθητές,κ.α

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ακόμη απο το Κέντρο Κοινότητας για χρήσιμους συνδέσμους , όπου μπορούν να απευθυνθούν όπως είναι η Γραμμή Στήριξης Παιδιού και το Δίκτυο πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης παρακολούθησαν την ταινία  μικρού μήκους «Romansescape» και ακολούθησε συζήτηση.

Κλείνοντας ,οι μαθητές εργαζόμενοι κατά ομάδες  παρουσίασαν με το δικό τους τρόπο (σλόγκαν,σκίτσο,graffiti…) τι σημαίνει γι’ αυτά  σχολική βία και εκφοβισμός.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παραπάνω εκπροσώπους του Κέντρου καθώς και τη νοσηλεύτρια κ. Παρασκευή Χριστοδούλου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

2. 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της 6ης Μαρτίου Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό πραγματοποίησε για 6η συνεχή χρονιά μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. 

Το σχολείο μας συμμετείχε σε αυτή τη δράση δημιουργώντας graffitiμε το βασικό μήνυμα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!»

Ο μαθητής της Γ΄ τάξης Βασίλειος Πανάγος σχεδίασε το graffiti, το οποίο ζωγράφισε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών του σχολείου μας, κ. Γεώργιος Τσάτσος και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Η σημαντικότερη δράση είναι η ίδια η φωνή των παιδιών και τα μηνύματά τους ενάντια σε αυτό το φαινόμενο.