u039Du0395u039F.jpg

School Image

16

ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ    ΑΡΤΑΣ

Ποιο είναι το θέμα του τραγουδιού?

Απάντηση

Το θέμα του τραγουδιού είναι μια δοξασία. Στην οποία αναφέρεται πως για να στεριώσει ένα  έργο έπρεπε να θυσιαστεί ένα ζωντανό πλάσμα.

 Να μεταγράψετε το δημοτικό τραγούδι σε πεζό.

Απάντηση

Πολλοί μάστορες έχτιζαν το γεφύρι της Άρτας και κάθε πρωί το έβρισκαν γκρεμισμένο. Την λύση έδωσε ένα πουλί. Για να θεμελιώσει το γεφύρι έπρεπε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα . Ο ίδιος βρισκόταν σε αδιέξοδο, αποφασίζει όμως να καλέσει την γυναίκα του στο γεφύρι, μέσω του πουλιού. Η γυναίκα του πήγε σε αυτό και αφού την ξεγέλασε πρώτα, με την πρόφαση ότι έχασε το δαχτυλίδι του, την αναγκάζει να κατέβει στα θεμέλια. Τέλος, όταν κατάλαβε την απάτη, παραπονέθηκε για την μοίρα της και εξεστόμισε μια κατάρα. Όμως, όταν θυμάται τον αδελφό της μετατρέπει την κατάρα σε ευχή!!

 

Να αναζητήσετε τα στοιχεία εκείνα του τραγουδιού που αποδεικνύουν ότι ανήκει στις παραλογές.

Απάντηση

Πρόκειται για πολύστιχο αφηγηματικό τραγούδι. Το κύριο θέμα του ποιήματος είναι η θυσία που απαιτείται για να στεριώσει κάποιο έργο. Ο δραματικός χαρακτήρας ο οποίος είναι βασικό χαρακτηριστικό των παραλλαγών φαίνεται από το δίλλημα του πρωτομάστορα , στο αν θα θυσιάσει ή όχι την γυναίκα του. Τέλος, το  παραμυθικό στοιχείο που υπάρχει σε πολλά σημεία του ποιήματος. ( πχ. « ολημερίς να χτίζουνε, το βράδυ να γκρεμιέται» , « Αν τρέμουν τ? άγρια βουνά , να τρέμει το γιοφύρι, κι αν πέφτουν τ? άγρια πουλιά»).

Αφού μεταβείτε στην ιστοσελίδα << Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα>> πληκτρολογήστε στο « Αναζήτηση στα λεξικά» τις λέξεις « παραλογή» και « παραλλαγή» και καταγράψτε τη σημασιολογική τους διαφορά.

Απάντηση

Παραλογή= εκτεταμένο αφηγηματικό τραγούδι, που εξιστορεί επισόδεια και περιστατικά πραγματικά ή φανταστικά παρμένα από τη ζωή, την ιστορία ή τη μυθολογία.

Παραλλαγή= η διαχρονική επανάληψη ενός μουσικού θέματος με μικρές αλλαγές που δεν αλλοιώνουν τον αρχικό χαρακτήρα του.